Günümüzde sosyal medya insanların hayatında büyük bir yer kaplıyor. Uzakta yaşayan aile ve arkadaşlarımızla bağlantı kurmak, gün içerisinde iletişimimizi sağlamak, dünya çapında haberlere ulaşmak sosyal medya sayesinde artık saniyelerimizi alıyor. Akıllı telefonların da hayatımıza girmesiyle tüm bilgiler çok daha ulaşılabilir hale geldi. Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp gibi uygulamalar hayatımızı kolaylaştırsa da bu uygulamalara erişebilmek için konum, telefon numarası gibi bazı özel verilerimizi paylaşmak durumundayız. We Are Socialtarafından yayınlanan Küresel Dijital Raporu’nun 2020 verilerine göre Türkiye’deki 83 milyon nüfusun 54 milyonu aktif olarak sosyal medya kullanıcısı. Bu rapor ülkemizde sosyal medya kullanımının geldiği boyutu gözler önüne seriyor.
Sosyal medya hesaplarına erişim çoğu zaman üyelikle mümkün oluyor. Hal böyle olunca da üyelik hesaplarını oluştururken kişisel ve finansal bilgilerimizi ilgili şirketle paylaşmak kaçınılmaz oluyor. Adımızdan adresimize, özel kimlik numaralarımıza ve kredi kartı detaylarımıza kadar kişisel pek çok veri bir anda internet ortamında ulaşılabilir hale geliyor. Daha sonrasında yapmış olduğumuz paylaşımlar ve etkileşimlerle birlikte aslında farkında olmadan sosyal medya ve ilgili şirketler tercihlerimiz ve kişiliğimizle ilgili çok fazla bilgi sahibi oluyorlar.
Bu durumda hesaplarımızın ve içinde bulunan bilgilerin ele geçirilme ya da çalınma durumu ciddi tehditleri de beraberinde getirebilir. Peki sosyal medya platformları ne kadar güvenlidir? Her yaştan ve her kesimden milyonlarca insanın kullandığı sosyal medya platformlarını daha güvenilir hale getirmek mümkün mü? Sosyal medya kullanımında dikkat edilmesi gereken güvenlik önlemleri nelerdir? İşte tüm soruların cevabı.
Instagram, Facebook, Whatsapp, Linkedin, Twitter… Sosyal medya platformları hayatımızda önemli bir yere sahip. Bununla beraber güvenlik ve gizlilik konusunda dikkatli olmamızı gerektiren birçok tehdit de söz konusu. Sosyal medya tehditlerine baktığımızda sahte hesaplar, dolandırıcılar, kimlik hırsızlığı ve hackerlar ön plana çıkıyor. Ulu orta rastladığımız sahte haberler de bunun bir parçası.
Hangi sosyal medyayı kullanıyorsanız, gizlilik politikaları hakkında bilgi sahibi olmak ve sosyal medyada gördüğünüz içeriklere kolayca inanmamak güvenliğinizi sağlamanın temel adımlarıdır. Sosyal medya güvenliğinizi artırmak için bu maddelere mutlaka göz atmalısınız!
Kullandığınız sosyal medyanın gizlilik ayarlarını araştırın ve aktif bir şekilde kullanın. Sosyal ağların neredeyse tamamı gizlilik politikasına sahiptir ve size bilgilerinizin ne kadarını paylaşacağınıza karar verme imkanı sunar. “Gizli hesap” özelliğini aktif hale getirmek tüm internet ortamında görünmenizi engelleyecektir. Bununla birlikte her sosyal medyanın gizlilik politikası farklı olabilir. Vakit ayırmaktan çekinmeyin, okuyun ve gizlilik ayarlarını etkinleştirin.
12345, doğum yılı, çocuklarınızın doğum tarihi, adınız vs. gibi kolay şifreleri asla tercih etmeyin. Güçlü bir parola, sözcükleri, rakamları ve özel karakterleri içermelidir. Günümüzde artık çoğu site şifrenizin kolay olup olmadığını size bildiriyor veya güçlü şifreler koymadığınız takdirde üyeliğinizi onaylamıyor. Siz de şifrenizi güçlü tutarak hesabınızın çalınmasının önüne geçebilirsiniz. Belirlediğiniz parolayı unutmamak için telefonunuza kaydetmek yerine bir kağıda yazmayı tercih edin.
İş yerinde herkese açık bir bilgisayar kullanıyorsanız veya herhangi bir kafeden bağlantı kurduysanız yani sosyal medya hesaplarınıza size ait olmayan bir cihazdan giriş yaptıysanız işiniz biter bitmez hesabınızı kapatmalısınız. Aksi takdirde hesaplarınız ulaşılabilir olacaktır, bu da hesabınız üzerinden sahte kimlik oluşturmaya veya dolandırılmanıza yol açabilir.
Bir diğer önemli husus da sosyal medyadaki bağlantılarınızın kimler olduğudur. Sosyal medyanın ilk ortaya çıktığı dönemde ne kadar çok bağlantınızın olduğu popüleritenizi gösteriyordu fakat bu güvenlik açısından oldukça zararlı bir durum. Paylaşımlarınızı sadece tanıdığınız kişilerin gördüğünden emin olun. Tanımadığınız kişiler tarafından rahatsız edildiğinizde “blok” özelliğini kullanmaktan çekinmeyin.
Facebook veya Instagram gibi hesapların takibi ile kişilerin ne zaman nerede oldukları eskisine göre çok daha kolay bir şekilde öğreniliyor. Sosyal medya hayatımızda yokken örneğin tatil için şehir dışında çıkıldığında yaşanan klasik anlamda bir hırsızlık olayı sosyal medyadan sonra çok daha sık karşılaşılan bir vaka haline geldi. Bu nedenle yapacağınız paylaşımları kimin göreceğini düşünerek ihtiyatlı olun.
Sosyal medyanın faydalarından daha çok yararlanmak, olası tehditlerinden korunmaktan geçiyor. Siz de sosyal medya platformlarını “güvenli” kullanmanın yollarını arayın.
GÜNDEM
26 Eylül 2023GÜNDEM
26 Eylül 2023GÜNDEM
26 Eylül 2023EKONOMİ
26 Eylül 2023UNCATEGORİZED
26 Eylül 2023GÜNDEM
26 Eylül 2023MAGAZİN
26 Eylül 2023